stålgjuteriet

Bild från stålgjuteriet

Här kommer lite bilder från ett gammalt stålgjuteri. Man har rivit större delen av lokalerna men har sparat de äldsta delarna.

Lokalerna som i vanlig ordning utsatts för en hel del vandalisering är numera en boplats för en massa duvor. Dessa flög omkring inne i byggnaderna och hade skitat ned ordentligt. Där låg duvskit överallt i de stora hallarna. Det kändes således inte helt fräscht att gå omkring därinne utan skyddsmask.

I lokalen står även företagets smältugn kvar. Om jag är rätt underrättad så handlar det om en så kallad ljusbågsugn. Den smälte stålskrotet med hjälp av tre grafitelektroder som skapade ljusbågar mellan elektroderna och skrotet som därmed smälte. Eftersom den var rätt enkel i sin konstruktion och krävde mindre yta så blev den ganska vanlig i många stålgjuterier. Dock var ugnen av naturliga skäl väldigt energikrävande så närhet till bra elförsörjning var viktig för verksamheten. Kontrollpanelerna från vilka ugnens drift styrdes finns fortfarande kvar liksom en hel del annan maskinell utrustning. Maskinellt har vandalerna varit hyfsat lugna eftersom det mesta tycks stå kvar relativt oförändrat. Det är mest fönster som vandaliserats och även kontorsutrymmena där armaturer slitits ned bl.a. Verksamheten på detta gjuteri startade 1913 och företaget etablerades klokt nog precis intill ortens energiproducent.

När jag gick omkring därinne så hittade jag ett städschema som satt fäst på en dörr, se bild i galleriet. Detta angav i grova drag vilken verksamhet som fanns i de delar av lokalerna som fortfarande finns kvar. I den del av lokalerna som ligger intill avdelningen med smältugnen så står angivet "avgjutning/ skänkmakare". Vidare står sandberedning/urslagning angivet på en annan del av lokalerna samt formning/putsning och kärnmakare. I den delen av lokalerna som var avdelningen för sandberedning/urslagning låg en hel del sand kvar när jag var där så det var väldigt smutsigt och dammigt.

Om någon som läser detta råkar känna till hur det funkade på just detta gjuteriet eller på gjuterier i allmänhet, hör gärna av er med information om något är felaktigt ovan eller behöver kompletteras.

Kika gärna på bilderna där mer information finns angivet under respektive bild.

Bilder