sågverket

sågverket

Jag har passerat förbi detta sågverk många gånger genom åren men aldrig riktigt haft möjlighet eller mod att stanna och titta ordentligt på stället. Dock har jag tyckt att det sett väldigt inbjudande ut vilket få i min omgivning kan förstå.

En dag tänkte jag att jag kör dit och tar med mig kameran. Jag körde in på parkeringen och ställde bilen. När jag började fotografera så såg jag plötsligt något som inte stämde. Det stod en snubbe utanför den ena byggnaden och tittade åt mitt håll. Fan, tänkte jag och gick fram till mannen. Jag förklarade mitt ärende och döm om min förvåning när han visade förståelse för vad jag höll på med. Han var nämligen en av delägarna och tyckte det var helt ok att jag tog lite bilder. Dessutom visade han mig runt en stund på området. Han förklarade att man inte drivit någon verksamhet på flera år men att man var några stycken från byn intill som träffades regelbundet och snackade lite över en fika. Tilläggas kan att jag också blev inbjuden på fika inne på kontoret. Trevligt! Tittar ni noga på bilden ovan kan ni se mannen. Han står en bit till vänster om de blå presenningarna.

På senare år har det dessutom seglat upp information om föroreningar på sågverkstomten. Det talas om 1 000 kg arsenik som lär finnas kvar i marken runt området. Dessutom lär det även finnas höga halter av krom och koppar i marken. Nu håller de gamla ägarnas barn och barnbarn på att sanera området vilket tar tid.

Bilder