ödehus i Värnamo

Bild från ett ödehus

En lördag när jag var ute på en promenad för att fotografera godsmagasinet så gick jag förbi detta huset. Av en händelse råkade jag se att något var i görningen med huset. Jag tänkte först att de kanske skulle renovera det men så insåg jag att de troligen håller på att riva huset. Fastigheten, med beteckning Mon 5, uppfördes i början av 1900-talet och testamenterades i december 2007 till Rädda Barnen. Dessa sålde sedan fastigheten för 1 300 000 kr till Värnamo kommun med tillträde den 1 oktober 2008. Syftet med kommunens förvärv var tyvärr att riva byggnaden och på sikt uppföra fler parkeringsplatser. Huset inrymde tre lägenheter varav den ena beboddes av den tidigare ägaren. Byggnaden revs under mars månad 2009.

Jag gick på nytt förbi huset under söndagen och tänkte försöka ta mig in. Utanför stod en bil tillhörande ett byggföretag. Dörren stod olåst så jag gick helt enkelt in och frågade om det var ok att jag gick omkring och tog lite bilder. Hantverkarna var där för att montera ned husets samtliga kakelugnar men de hade inget emot att jag fotade. Huset hade en kakelugn i princip i varje rum.

Inne i huset stod dessutom ett piano mitt i all bråte. Hantverkarna sa att pianot skulle hämtas senare. Dagen efter mitt sista besök gick jag förbi igen och såg då att huset höll på att rivas. Genom ett hål i väggen kunde jag se att pianot fortfarande stod kvar. Troligen hamndade det i en container tillsammans med annat rivningsavfall.

Vill du gå direkt till mina bilder från ödehuset så klicka nedan.

Bilder