ödegård i Småland

bild från en ödegård

Nu var det ett bra tag sedan jag lade upp några bilder på hemsidan. Här kommer dock ett rykande färskt album efter ett besök i söndags på denna fantastisk gård.

Första gången jag hörde talas om stället var när jag för några år sedan läste en artikel om gården i Värnamo Nyheter. Thomas Lundh hade skrivit ett reportage om gården och de publicerade även några fina bilder tagna av Christer Gallneby. Givetvis blev jag mycket intresserad av att själv försöka hitta platsen och bege mig dit för att utforska. Efter att ha hört mig för hos kollegor och även andra utforskare så glömde jag helt enkelt bort stället efter en tid utan napp. Det dröjde 4-5 år innan jag kom att tänka på gården igen och turligt nog lyckades jag få tag i någon som kunde hjälpa mig med lokaliseringen. Tack för tipset!

Enligt artikeln i VN så har gården stått tom och obebodd sedan mitten av 1970-talet då den dåvarande ägarinnan gick ur tiden. Mangårdsbyggnaden lär ha byggts 1838 och är väl tilltagen med snickarglädje och stora rum.

Nu är det ju så att jag lyckades komma in i huset eftersom en fönsterbåge på baksidan var bortsliten. Det ger ju alltid lite extra krydda att få möjlighet att fotografera byggnader från insidan. Hoppas inte att nuvarande ägare tar illa upp men jag kan lova att jag var mycket försiktig och det enda jag tog var fotografier med min kamera.

Inomhus var det som i nästan alla ödehus väldigt stökigt. Där fanns en hel del spår efter folk som bott där. Möjligen även efter luffare eller andra som bott tillfälligt i huset. Det kan även vara så att vissa prylar forslats dit av senare ägare som kanske använder huset som extra förråd. Detta kan man dock inte säga säkert. På andra våningen fanns bl.a. en hel del spår efter tillverkning av trasmattor.

Kika gärna på bilderna så får ni bedöma själva.