minkfarmen

bild från en nedlagd minkfarm

Minkfarmar har hamnat i mångas blickfång på senare tid nu under 2010. Inte minst sedan ett par minkfarmar i Jönköpings län varit utsatta för sabotage då 18 000 respektive 4 000 minkar släppts lösa. Dessa dåd utförs oftast av djurrättsaktivister som säger sig ha djurens bästa för ögonen. Hur det är med den saken kan man ha olika uppfattningar om eftersom de djur som släpps lösa oftast hamnar i stora svårigheter. De är ju vana vid att bli matade och de får därmed svårt att skaffa föda på egen hand. Många av djuren svälter ihjäl medan många andra blir överkörda eller dödade av andra djur.

Jag såg med egna ögon vilka konsekvenser dessa utsläpp kan få då jag åkte på E4 utanför Skillingaryd och Vaggeryd ett kort tag efter utsläppen under hösten 2010. Det var rena blodbadet med överkörda minkar överallt. Jag har svårt att tro att djurrättsaktivisterna ser till just dessa djurs bästa. Däremot kan jag tänka mig att man vill skapa debatt och väcka frågor kring pälsdjursnäringens vara eller icke vara och helst få bort näringen helt på sikt.

Jag har besökt en numera nedlagd minkfarm i utkanten av min hemstad. Jag har åkt förbi farmen åtskilliga gånger utan att stanna till. Nu gjorde jag slag i saken och åkte dit. Dock verkar platsen inte vara helt övergiven eftersom jag såg tydliga bilspår på den lilla vägen fram till farmen. Dessutom är inte vägen så igenväxt som den hade varit om den varit oanvänd i åratal. Tyvärr har jag ingen information om själva farmen men om jag får sådan information så kommer jag att uppdatera sidan. Jag hoppas även få möjlighet att besöka en minkfarm i drift för att med egna ögon få se hur djuren lever.

Bilder