kurhaus Hollandia - Österrike

Bild från kurhaus Hollandia

Så har då mitt utforskande äntligen sträckt sig utanför Sveriges gränser. Detta var dock ett ganska hastigt besök eftersom jag fick stjäla lite tid för denna utflykt. Dessutom var det väldigt tidigt på morgonen och solen hade inte riktigt hunnit över bergstopparna under min vistelse. En del bilder blev därför ganska mörka men jag har försökt att ljusa upp dem i bildbehandlingen.

Detta ställe kallades för kurhotell, eller rättare sagt kurhaus, vilket nästan alla mindre hotell kallat sig i området genom åren. Anledningen är troligen den höga luften i kombination med den tillgång till varma källor som finns i området. I bergen finns alltså varma källor från vilka man pumpar varmvatten och i stort sett varje hus tar sitt varmvatten från bergen. I just detta kurhotell fanns såvitt jag kunde se endast två varma bad i form av ett par badkar som var nedsänkta i golvet. Först missade jag dessa badkar men efter en vådlig promenad genom en kort hall såg jag dem. Golvet i hallen var genomruttet så jag gick med hjärtat i halsgropen. Dessutom var det beckmörkt i hallen.

Det var en spännande vistelse i byggnaden eftersom jag var lite osäker på vad som skulle kunna hända om någon såg mig därinne. Man vet ju inte hur folk reagerar utomlands vid intrång. Dörren som jag gick in igenom stod dock öppen. Av bokningslistor inne i huset att döma hade man sin sista bokning under slutet av 1985. Stället stängdes sannolikt då och har stått oanvänt sedan dess. Förfallet var påtagligt i stora delar av byggnaden.

Kolla gärna in resten av bilderna från mitt besök genom att klicka på länken nedan.

Bilder