gummifabriken i Värnamo

Bild från en nedlagd gummifabrik

Här har vi en gammal anrik gummifabrik som började sin verksamhet 1927. Drygt 10 år senare övertog Monarkkoncernen fabriken. Genom åren har man här tillverkat bl.a. cykel- och motorcykeldäck, slangar av olika slag, gummigolv, gummistövlar, bottiner, regn- och sportkläder, tätningslister, ishockeypuckar m.m. Den 19 december 1980 lade man ned däcktillverkningen på denna anläggning. Däcktillverkningen var en gång i tiden fabrikens kännetecken. Även fönsterlister har varit en stor produkt. På senare år har fabriken ägts av Trelleborgskoncernen men har sedan några år helt lagts ned och flyttats till andra av koncernens fabriker. De sista åren var blandningsavdelningen dock i drift för att producera gummiblandningar till andra gummifabriker inom koncernen.

Att arbeta på en gummifabrik kunde stundtals vara ganska svettigt. Sommartid kunde det vara riktigt varmt i närheten av de varma vulkpannorna och maskinerna. Vintertid var det dock ibland riktigt skönt att komma in i värmen på gummifabriken. 

Under 2008 har Värnamo kommun övertagit hela fastigheten och man har stora planer på att flytta hit mycket av kommunens kulturverksamhet bl.a. biblioteket. Kontorsdelen på fastigheten används redan idag för utbildningsändamål. Som skattebetalare i denna kommun kan man inte låta bli att fundera över om kommunen verkligen tänkt igenom saken riktigt noga. Lokalerna är väldigt slitna och man har beräknat att ombyggnaden kommer att kosta 260 miljoner kronor. Ovanpå detta beräknas driftskostnaderna uppgå till ca 23 miljoner per år. Av dessa har man räknat med att hyresgäster i lokalerna bidrar med hyra på ca 15 miljoner kronor per år.

Nåväl, nu vill inte jag vara en bakåtsträvande pessimist utan jag hoppas verkligen att kommunens planer går i lås och att verksamheten i de 20 000 kvadratmetrarna blomstrar. Titta gärna på mina bilder från fabriken så får ni försöka bilda er en uppfattning om hur det kan ha sett ut en gång i tiden. Fabriken är låst men jag har haft den stora förmånen att ändå få komma in för att ta lite bilder. De flesta bilderna är tagna i december 2008 men några även i mars 2009.

Klicka på bilden ovan eller på länken nedan för att komma till bilderna.

Bilder