godsmagasin Värnamo

Bild från ett godsmagasin

Detta godsmagasin byggdes av allt att döma 1902 av Borås – Alvesta järnväg (BAJ) i samband med att dessa anslöt sig till Värnamo i december 1902. Magasinet har även byggts till vid ett par tillfällen, 1918 och 1935. Vid tillbyggnaden 1935 tillkom t.ex. en omlastningsbrygga av betong med tak. Godsmagasinet användes av järnvägen ända fram till mitten på 1960-talet då SJ avvecklade sin verksamhet i byggnaden och Värnamo Gummifabrik övertog den. Troligen revs omlastningsbryggan i samband med övertagandet. Någon gång efter övertagandet har även den västra fasaden klätts med plåt. De gamla portarna var alltså inte längre åtkomliga från utsidan.

Enligt uppgift har gummifabriken bl.a. låtit bygga till en vindsvåning i magasinet. Vinden användes som lager medan man i den gamla fraktgodsexpeditionen monterade cykeldäck på fälg.

Natten till den 19 december 2009 brann hela godsmagasinet ned till grunden. Vad som orsakade branden är oklart men eftersom det vid tidpunkten för branden var närmare 15 minusgrader ute så kan man ju undra ifall inte någon stackare satt inne i magasinet och försökte värma sig med en liten brasa. En liten brasa som snabbt förvandlades till ett gigantiskt inferno. Eftersom magasinet var helt byggt i trä så brann det förmodligen ned ganska snabbt.

Jag vill även rikta ett tack till Per Ranudd som varit mig behjälplig med fakta

Vill du gå direkt till mina bilder från godsmagasinet så klicka på länken nedan. Jag har även lagt till några bilder tagna drygt ett dygn efter branden.

Bilder