Auschwitz - Birkenau

Auschwitz - Birkenau

En gång i tiden var den lilla staden Oswiecim centrum för tillverkning av sprit som vodka och konjak. Då kom turister för att se på slottet och kanske kyrkorna och synagogan. Det var enkelt att ta sig dit med tåg eftersom staden låg längs järnvägen mellan Krakow och Wien. Där fanns även ett stort torg med anor från medeltiden. Staden grundades faktiskt av tyskarna redan år 1270. Nästan tvåhundra år senare, år 1457, förlorade man kontrollen över området. Adolf Hitler hade inte glömt de tyska anorna utan ville återbörda området till Tyskland. Så skedde 1939 då de västra delarna av Polen erövrades. Resten erövrades 1941. Få anade då hur staden skulle komma att bli ihågkommen efter andra världskriget.

Från början etablerades koncentrationslägret i Auschwitz i syfte att lätta på trycket i de överfulla schlesiska fängelserna. Den polska motståndsrörelsen var mycket aktiv vilket ledde till att fängelserna snabbt blev överfulla. Beslutet att använda den gamla arméanläggningen som koncentrationsläger fattades av Heinrich Himmler den 27 april 1940. Det dröjde inte länge innan Auschwitz-Birkenau blev en central plats i det nazistiska folkmordet.

1979 blev Auschwitz uppsatt på Unescos världsarvslista.

Numera är Oswiecim en av Polens flitigast besökta plats. Jag har själv besökt platsen vid två tillfällen, april 2013 och maj 2015. Klicka på länken nedan för att titta på bilderna från båda besöken.

Bilder